Stołówka
Stołówka mieści się na parterze szkoły. Jest miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię.
Kontakt telefoniczny - tel. 32 797 71 50 Intendentka
Godziny wydawania posiłków wyznacza dyrektor:
- śniadanie dla przedszkolaków - godz.9:00
- obiad dla uczniów szkoły - godz. 11:30
- obiad dla przedszkolaków - godz. 12:00
- obiad dla uczniów szkoły - godz. 12:35
- podwieczorek dla przedszkolaków - godz. 14:00
Aktualny jadłospis wywiesza się również w miejscu widocznym i ogólnodostępnym na parterze szkoły i szatni przedszkolnej.
JADŁOSPIS
Poniedziałek 15.04.2024
Śniadanie: jajecznica, chleb z masłem(1,2,5),*rzodkiewka, herbata/woda
Obiad: grochówka(3,5) grysik z truskawkami lub cynamonem(1,5), kompot
Podwieczorek: kanapki z polędwicą sopocką(1,5)
Wtorek 16.04.2024
Śniadanie: zupa mleczna(1), chleb z masłem(1,5), *jabłko, herbata/woda
Obiad: rosół z makaronem(2,5), kotlet w płatkach, ziemniaki, marchewka z groszkiem(2,5) kompot/woda
Podwieczorek: koktajl jogurtowo - bananowy(1,5)
Środa 17.04.2024
Śniadanie: pieczywo mieszane z twarożkiem(1,5), *truskawka
Obiad: krem jarzynowy(1,3,5), spaghetti z sosem mięsno - pomidorowym(5), kompot/woda
Podwieczorek: galaretka, paluch kukurydziany(5)
Czwartek 18.04.2024
Śniadanie: strucla z masłem1,5), kakao(1)* gruszka
Obiad: rosół z zacierką(2,3,5), gulasz z kaszą, ogórek(1,5)kompot/woda
Podwieczorek: banan, biszkopt(5)
Piątek 19.04.2024
Śniadanie: bułka z dżemem(1,5), *marchewka
Obiad: zupa koperkowa(1,3,5), kopytka z masłem(2,5), kompot/woda
Podwieczorek: kanapki z ogórkiem zielonym(1,5)
Poniedziałek 22.04.2024
Śniadanie: parówki z szynki, chleb z masłem(1,5,6), herbata/woda *papryka
Obiad: krem z ciecierzycy(3,5), makaron z kurczakiem i sosem beszamelowym(1,5),kompot/woda
Podwieczorek: kisiel, ciasteczka zbożowe(5)
Wtorek 23.04.2024
Śniadanie: zupa mleczna(1), chleb z masłem(1,5),herbata/woda *marchew
Obiad: rosół z lanym ciastem(2,5), klops w sosie, ziemniaki, buraki(2,5), kompot/woda
Podwieczorek: jabłko, kiwi
Środa 24.04.2024
Śniadanie: szwedzki stół: szynka drobiowa, jajko, ogórek zielony(1,2,5),herbata/woda, *papryka
Obiad: krupnik(3,5), racuchy z jabłkiem(1,2,5),kompot/ woda
Podwieczorek: bułka z pasztetem(1,5)
Czwartek 25.04.2024
Śniadanie: grahamka z serem żółtym(1,5), kawa zbożowa(1), *jabłko
Obiad: bogracz z kluseczkami(2,5), kompot/woda
Podwieczorek: drożdżówka z budyniem(5)
Piątek 26.04.2024
Śniadanie: kanapki z pastą z makreli(1,2,5,6) herbata/woda*rzodkiewka
Obiad: zupa pomidorowa(1,3,5), jajko sadzone, ziemniaki, mizeria(1,2,5)kompot/woda
Podwieczorek: mus jabłkowy, krakersy(5)
Składniki alergizujące: mleko /białko mleka(1)/; jaja/białko jaja kurzego(2); seler(3);
musztarda /gorczyca(4)/; pieczywo, makaron, kasze /gluten(5)/; ryby(6); orzechy(7)
*przekąska pomiędzy posiłkami
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W roku szkolnym 2023/24 bierzemy udział w "Programie dla szkół" realziowanym przez Agencję Rynku Rolnego.
Dzieciom uczestniczącym w „Programie dla szkół” w trakcie wybranych tygodni roku szkolnego udostępnia się bezpłatnie co najmniej 3 razy w tygodniu:
- świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia),
- mleko i produkty mleczne.
Asortyment produktów dostępnych w Programie jest szeroki, tj. dzieci mogą otrzymać jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki, a także mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne. Katalog produktów w ramach Programu w roku szkolnym określa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozporządzeniu.
Ponadto, w ramach Programu dzieci uczestniczą także w specjalnych zajęciach edukacyjnych realizowanych zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.
Głównym celem „Programu dla szkół” jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez realizowane działania edukacyjne w ramach Programu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zdrowo się odżywiamy! Uczymy się gotować!
- Kanapki klasy III - 21.01.2016r.
- Warzywa i owoce wokół nas klasy I - 23.11.2015r.
- Zdrowo jem, jestem zdrów IIb - 27.10.2015r.
- Wiem, co jest zdrowe w IIa - 20.10.2015r.
- Motylki robią sok owocowo - warzywny - 08.10.2015r.
- Owocowy dzień w przedszkolu - dzień gruszki - 02.10.2015r.
- Owocowe szaszłyki w przedszkolu - 24.09.2015r.
- Klasa Ib piecze rogaliki drożdżowe - 15.05.2015r.
- Pieczenie rogalików w klasie Ia - 13.05.2015r.
- Wycieczka klasy II do Chlebowej chaty - 12.05.2015r.
- Przygotowujemy tradycyjne makówki pod kierunkiem Pani Sołtys - 9.12.2014r.
- Dzień zdrowego śniadania - 4.11.2014r.
- Wycieczka klasy II do gospodarstwa specjalizujacego sie w produkcji marchwi - 25.09.2014r.
- Pieczenie chleba w kalsie III - 24.09.2014r.
- Zdrowa sałatka jarzynowa klasy II - 22.09.2014r.
- Przedszkolaki robią sałatkę owocową
- Sałatki pierwszoklasistów
- Sałatki owocowe klasy II
- Klas III przygotowuje zdrowe sałatki
- Zdrowe przedszkole
- Poznajemy zdrowotne i lecznicze właściwości miodu
- Potrafimy upiec pyszne ciasteczka
- Odwiedzamy DANONE
- Świetnie gotujemy - sukces naszych uczennic w konkursie "Mała Chochla"
Braliśmy udział w KAMPANII "ZDROWIE JEST SMACZNE"
PROMUJACEJ ZDROWE ŻYWIENIE WŚRÓD DZIECI W PSZCZYŃSKICH SZKOŁACH